Porzeczkowy chutnej
Składniki:
1 kg czerwonych porzeczek,
1/2 kg cukru,
1 szklanka octu winnego,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka mielonych goździków,
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
pół łyżeczki mielonego pieprzu.
Wykonanie:
Porzeczki umyć, osuszyć, obrać z szypułek. Zasypać cukrem i odstawić na ok. pół godziny, aby puściły sok. Dusić na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Dodać przyprawy do smaku oraz ocet i mieszając smażyć jeszcze pół godziny. Rozlać do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory domowe". Są tam przepisy zebrane przez Elżbietę Adamską.
Ja jak zwykle wprowadziłam kilka modyfikacji. Nie miałam mielonych przypraw (poza cynamonem) więc zmieliłam je... wałkiem :D Niestety nie wyszło to idealnie, ale nie było źle. Dodałam trochę żelfixu, bo chytney wydało mi się za rzadkie i nie odwracałam słoików do góry dnem :) nigdy tego nie robię. No i oczywiście ocet i przyprawy lepiej dodawać po troszku i próbować bo można przedobrzyć. Mi osobiście chutney najbardziej smakuje z pieczonym mięsem :D Pycha!
Jak dla mnie proporcje idealne. Wyszło pycha. Tylko my nie lubimy sosów z pestkami, więc rozgotowałam porzecki z odrobiną wody, przetarłam przez przecierak na nadrobniejszym sitku i dalej już zgodnie z przepisem. Chutney zrobiłam z 2 kg własnych porzeczek. Dzięki za przepis, bo tydzień temu robiłam galaretkę i mam już jej wystarczająco dużo.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
enka31 - cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że Ci posmakowało :D Jeśli chodzi o przecieranie to Cię podziwiam, ja raz na zawsze zrezygnowałam z przecierania czegokolwiek rok temu jak robiłam przecier pomidorowy ;)
OdpowiedzUsuń